
Sofia (28) en Benjamin (30) hebben elkaar leren kennen via Facebook. Sofia komt uit Mexico, Benjamin uit IJsland. Sofia nam het initiatief. Ze viel voor Benjamins blonde haar en blauwe ogen. Voordat ze een afspraak voor face-to-face contact maakte, hadden ze al zes maanden met elkaar online gechat. Het ging vooral over hun land van herkomst en de verschillen in religie en cultuur. Het internet gaf hen het gevoel dat ze makkelijker met elkaar konden communiceren, in een meer open omgeving. Hierdoor was het ijs sneller gebroken. Sofia en Benjamin zijn inmiddels vier jaar gelukkig getrouwd en hebben samen twee kinderen.
Bovenstaande voorbeeld is ontleend aan een grote Amerikaanse studie (2015) naar cyberdating (of internetdating genoemd). Lees je dit verhaal voor aan bijvoorbeeld je opa of oma, dan kan je rekenen op ernstige gezichten, gefronste wenkbrauwen en verontwaardigde blikken. Ouderen die niet zijn opgegroeid met de computer, vinden internetdating vaak maar raar. Ze zeggen vaak: het is vooral weggelegd voor de wanhopige mensen onder ons. Voor de mensen die niet via de “normale kanalen” kunnen slagen in het vinden van de geschikte relatiepartner. Niets is minder waar.
Ouderen vinden internetdating vaak maar raar
Internetdating is al lang niet meer zo vreemd. Het is met het verstrijken van de tijd steeds meer ingeburgerd geraakt in het gewone leven van mensen. Mogelijk heeft dit te maken met een groei in de populariteit en het gebruik van de computer, tablet en smartphone. Tevens zijn er meer aanbieders gekomen voor internetdating. Afgezien van het feit dat er aan internetdating zeker gevaren kunnen kleven, vormen succesverhalen steeds meer regel dan uitzondering. Praktisch interessant en nuttig is dan ook de vraag: Wat maakt de zoektocht naar liefde op internet succesvol? Met andere woorden: welke lessen kunnen we leren van de mensen die er wel in zijn geslaagd hun grote liefde via internet te vinden?
Welke lessen kunnen we leren van de mensen die wel zijn geslaagd in de zoektocht naar liefde via internet?
Het antwoord op deze vraag is niet te vangen in één of twee zinnen. Analyses van succesverhalen tonen aan dat het van een groot aantal factoren kan afhangen of iemand succes heeft via internetdating. Waarbij sommige factoren onder je controle vallen, maar je voor andere weer afhankelijk bent van de bezoekers of van de datingsite zelf. En met dit laatste begint de zoektocht vaak.
Het aanbod van datingsites is met de tijd enorm toegenomen. Zo kan je tegenwoordig kiezen voor een datingsite die alleen inschrijvingen binnen Nederland accepteert: bijvoorbeeld Parship, E-darling of Lexa.nl. Een andere mogelijkheid is een internationale datingsite, zoals Zoosk: Een plug-in voor Facebook. Bijna iedere datingsite adverteert met het aantal huidige leden en eventuele succespercentages, oftewel de kans op het vinden van een geschikte relatiepartner. Zoosk telt op het moment van schrijven meer dan 10 miljoen leden. Hier wordt echter geen succespercentage genoemd. Parship telt ongeveer 450.000 leden, met een succespercentage van 1 op de 3: 33% van de mensen zou hier een geschikte relatiepartner kunnen vinden.
Het onderzoek naar de succeskans is helaas vaak uitgevoerd door de datingsite zelf en hierdoor onbetrouwbaar
Toch is het lastig om zinnige uitspraken te doen over de kans op succes bij een bepaalde datingsite. Het onderzoek naar de succespercentages is vaak uitgevoerd door de datingsite zelf, of onderzoeksbureaus die door de datingsite zijn ingehuurd. Hierdoor is de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten vaak niet te garanderen.
Effectiever lijkt het om te kijken naar de aspecten die onder controle staan van de gebruiker, oftewel degene die op zoek is naar een geschikte relatiepartner. Hierbij kunnen de volgende vragen aan bod komen: Hoe kan ik mijn profiel zo instellen, dat ik de kans op een geschikte relatiepartner zo hoog mogelijk kan krijgen? Wanneer is het een geschikt moment om face-to-face af te spreken? Antwoorden op deze vragen geef ik in deel 2 van deze blogreeks.
Hoe kan ik mijn profiel zo instellen, dat ik de kans op een geschikte relatiepartner zo hoog mogelijk krijg?
Relevante links: