Scheiding en mediation

Per dag scheiden er in Nederland ongeveer drie stellen. We begrijpen dat een (dreigende) scheiding een pijnlijk en moeilijk proces is. Alle onzekerheden vóór, tijdens en na de scheiding zijn voor iedereen lastig. Het kan voor jullie (en de kinderen) enorme stress met zich meebrengen. De teleurstelling, frustratie, woede en verdriet kunnen elkaar in snel tempo afwisselen.

Vanuit de praktijk merken we dat mensen in deze moeizame periode met veelal moeilijke beslissingen, extra behoefte hebben aan ondersteuning. Bij een scheiding moeten namelijk allerlei zaken geregeld worden: Emotioneel, relationeel, pedagogisch, psychologisch, financieel en juridisch.

Mediation door een psycholoog, een krachtige combinatie! 

Wij begrijpen dat de emoties tijdens een echtscheidingsprocedure zo hoog oplopen, dat er conflicten ontstaan tussen jou en je partner. Dan kunnen wij hierin een belangrijke bemiddelende rol vervullen. Immers, met het oog op de toekomst, is het na een scheiding belangrijk om met je partner nog een goede verstandhouding te hebben.

Wij richten ons actief op het beter leren omgaan met conflicten. Samen gaan we kijken hoe we jullie individuele belangen kunnen dienen in het echtscheidingsproces.

Wij helpen jullie bij het vinden van een oplossing die voor jou en je partner aanvaardbaar is en rekening houdt met jullie opvattingen, verwachtingen en gevoelens. Hierbij zorgen ervoor houden wij het juridische kader in het achterhoofd.

Mediation resulteert uiteindelijk in een lagere juridische kostenpost.

Een psycholoog is geschoold in de wijze waarop menselijk gedrag ontstaat en door welke factoren dit beïnvloed kan worden. Een echtscheidingsprocedure kan bij  mensen namelijk allerlei gedachten (het is mijn schuld dat we nu moeten scheiden), emoties (boosheid en verdriet) en gedrag (rancune) veroorzaken. Bovendien is de psycholoog getraind in gevorderde gespreksvaardigheden betreffende assertiviteit en conflicthantering.

Een mediator zorgt voor de optimale balans tussen jouw eisen in de echtscheidingsprocedure en die van je partner. De mediator treedt onafhankelijk op en maakt duidelijke afspraken tussen beide partijen mogelijk. Hierbij worden de volgende vaardigheden gebruikt: Deskundigheid, integriteit, betrouwbaarheid, goede luister- en gespreksvaardigheden en transparantie. Met als eindresultaat dat de afspraken voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

We zijn dus in beide specialisaties opgeleid. Deze combinatie zorgt ervoor dat onze diensten de hoogwaardige kwaliteit waarborgen waarop u rekent.

De gesprekken vinden plaats op neutraal terrein, namelijk op het adres van de psychologenpraktijk.

 

Scheiding en mediation