gescheiden-mensen-krijgen-vaker-hartaanval

Gescheiden mensen krijgen vaker een hartaanval dan mensen die getrouwd blijven. Waarschijnlijk heeft de chronische stress die gepaard kan gaan met een scheiding nog lange tijd een negatief effect op het lichaam.

 

Dat blijkt uit een onderzoek van Duke University onder ruim 15.000 mannen en vrouwen. daarvan zijn de resultaten verschenen in Circulation.

De onderzoekers volgden tussen 1992 en 2010 een groep van 15.827 mensen. Ongeveer een op de drie deelnemers maakte in deze periode minstens één scheiding door.

Vrouwen die een keer scheidden, bleken 24 procent meer kans op een hartaanval te hebben dan vrouwen die gedurende de hele onderzoeksperiode getrouwd waren. Vrouwen die meerdere malen scheidden, liepen zelfs 77 procent meer risico op een hartaanval.

 

Minder effect van scheiding op hartklachten bij mannen

Bij mannen bleek een scheiding een minder groot effect op hun hart te hebben. Na een scheiding liepen zij 10 procent meer risico op een hartaanval en na meerdere scheidingen 30 procent.

Als ze hertrouwden was hun risico bovendien weer op het oude niveau, terwijl bij vrouwen het risico maar een klein beetje afnam als ze eenmaal opnieuw getrouwd waren.

 

Chronische stress

Volgens de onderzoekers konden veranderingen in de leefstijl, zoals minder inkomen, het verhoogde risico niet verklaren. Ze denken dat het vooral met langdurige stress te maken heeft.

“We weten dat psychische klachten een constante belasting voor het immuunsysteem vormen, het risico op ontstekingen vergroten en de hoeveelheid stresshormonen doen toenemen. Het immuunsysteem wordt negatief beïnvloed en als dat jaren duurt, eist het zijn lichamelijke tol”, zegt Linda George.

Medicatie kan de risico’s van een hoge bloeddruk verminderen, maar er is geen eenvoudige oplossing voor een stressvolle scheiding. De onderzoekers raden ondersteuning van goede vrienden aan.

Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/hart-en-vaatziekten/gescheiden-mensen-krijgen-vaker-hartaanval

 

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *